Talán mindenki tudja, hogy az egészséges táplálkozás alapja a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás ezek olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak, amelyek szervezetünk működéséhez elengedhetetlenek ilyenek például az élelmi rostok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok, amelyeket szinte minden friss zöldség és gyümölcs tartalmaz. No de mi a helyzet a téli időszakban, amikor a legtöbb országban nem áll rendelkezésre sem friss zöldség sem friss gyümölcs? Vajon helyettesíthető-e a friss zöldség, gyümölcs fagyasztott zöldségekkel termékekkel? A válasz igen meglepő:
Igen, illetve a fagyasztási eljárástól is függ, hiszen amely zöldségek és gyümölcsök azonnali fagyasztásra kerülnek szinte alig veszítenek tápanyagtartalmukból, sőt még az ízük sem változik meg a fagyasztási eljárás során ugyanis a fagyasztva tartósított élelmiszerek (itt nem beszélünk esetleges más tartósítószerek hozzáadásáról) nem csak megőrzik tápanyagban gazdag értékeiket és természetes állagukat, rendkívül sokáig eltarthatóak, évszakoktól függetlenül bármikor rendelkezésre állnak, és akár pár perc alatt készíthetünk belőlük ízletes ételeket. Az ízüket pedig szinte nem is lehet megkülönböztetni a friss zöldségek és gyümölcsök ízvilágától. Nem beszélve azon tényről, hogy minden fagyasztott élelmiszer így a zöldségek és gyümölcsök is komoly minőségbiztosítási eljáráson esnek át, így ez szintén egy plusz biztonsági tényező a fagyasztott termékek fogyasztásával kapcsolatban.
Vajon miben rosszabb a fagyasztott gyümölcs vagy zöldség a friss termékektől?
Egy mostanában készült kutatás alapján, amelybe be lett vonva piacon fellelhető termék, áruházláncokban elérhető valamint fagyasztott termék is ugyanazon típusból meglepő eredményt hozott: Az eredmények alapján a frissen szedett és a fagyasztott változatok a legegészségesebbek, noha a fagyasztottak is jobbak az esetek kétharmadában, mint a boltban “frissként” eladottak. Mi ennek az oka? Az eltérés elsősorban a tárolásban és raktárosában rejlik, hiszen míg egy fagyasztott zöldség, gyümölcs frissen kerül lefagyasztásra, addig a szupermarket raktárában u. azon zöldség vagy gyümölcs akár több hetet, akár hónapokig is állhat, forgalomtól és igénytől függően. Az idő múlásával pedig szinte minden zöldség és gyümölcs minősége romlani kezd, tápanyag-tartalmuk csökken, sőt: bizonyos leveles zöldségek és gyümölcsök akár el is veszíthetik némely összetevőjüket. A fagyasztott árunál azonban nem kell ettől a folyamattól tartani, hiszen a csomag tartalma rögtön szüretelés után a mélyhűtőbe kerül, ahol megőrzi a vitaminok és antioxidánsok nagy részét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: